ERGÜNES
Bölüm Görevlisi
Öğrenci
Popülarite: +2/-0
|
 |
« : Kasım 26, 2008, 05:02:37 ÖS » |
|
Arkadaşlar merhaba,
Ben burada biraz farklı bir konuya değinmek istiyorum aslında! Bu kez bilgi yazmıyorum, herkesin fikrini merak ediyorum: Sizce yıllardır bağıra bağıra gelen tekstil sektöründeki kriz neden çıktı? Yanlış olan neydi? Aslında bu yazıyı yazdığım tarihte hemen her sektörde kriz oluştuğunu, Türkiye' nin son yıllardaki en iyi sektörü konumundaki otomotivin bile çıkmaza girdiğini görüyoruz. Tartışmanın sınırlarını bu bağlamda da genişletebiliriz isterseniz. Burada bir beyin fırtınası oluşturulması amacındayım aslında.
Düşüncelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla,
Erhan Ergüneş
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Logged |
|
|
okanozturk
Okan ÖZTÜRK
Site Yöneticisi
Prof. Dr.

Popülarite: +20/-1
|
 |
« Yanıtla #1 : Kasım 26, 2008, 10:10:29 ÖS » |
|
Bence en büyük sebep ekonomik önlemler olmamayışı ve elinde var olan herşeyin ülkeye sermaye olarak geri dönmesi adına peşkeş çekilmesi sebep oldu. Bugüne kadar çıkan dış krizler bu kadar ülkede etkili olmamıştı. Bu ülke hep kendi krizini yaratırdı şimdi durum başka yabancı bankaların sahipleri hastalansa burda kriz oluyor.
|
|
|
|
|
|
Linklerin Görülmesine izin Verilmiyor Linki Görebilmek Için Üye Ol veya Giris YapLinklerin Görülmesine izin Verilmiyor Linki Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap
|
|
|
|
bulentdemirci
|
 |
« Yanıtla #2 : Kasım 26, 2008, 11:36:12 ÖS » |
|
bence katkısı en büyüklerden biris çin mallarıın bu kadar içimize girmesi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
turgaykaradas
Süper Mod
Yard. Doç. Dr.

Popülarite: +7/-0
|
 |
« Yanıtla #3 : Kasım 27, 2008, 12:20:01 ÖÖ » |
|
Bence kurumsallaşamamak ve marka yaratamamak en büyük problemimiz ve tabi her sektörde oldugu gibi AR-GE ye yatırım yapmamak... Herşey beyinle, mühendisle olur çünkü etimiz ne budumuz ne.. sadece 70 milyonuz?
|
|
|
|
|
|
"Keşfedilebilecek her şey keşfedildi" Charles H. Duell, 1899 ABD Patent Komisyonu Üyesi
|
|
|
ERGÜNES
Bölüm Görevlisi
Öğrenci
|
 |
« Yanıtla #4 : Kasım 27, 2008, 10:03:23 ÖS » |
|
Konuya ilginiz için öncelikle teşekkür ederim. Ben de birkaç şey söylemek istiyorum bu konuyla ilgili! 1990' lı yıllarda, Türkiye' de tekstil sektörü altın çağının son devrelerini yaşarken, (fakat bunun böyle olduğu bilinmiyordu elbette) Çin diye bir tehlikenin doğacağı, dikkatli olunması gerektiği konuşuluyordu. Ancak maalesef sadece konuşuluyordu, hiçkimse önlem almak adına birşey yapmadı. Tam tersine, binlerce tekstil firması, iplik üretim tesislerine milyonlarca dolarlık yeni yatırımlar yaparak kapasitelerini arttırdılar, hem de Çin gibi bir ülkenin tekstile, üretimi kolay, yatırım maliyetleri düşük olan iplik sektörüne yatırım yapacağı belli olmasına rağmen. Alınan krediler, yapılan yatırımlar daha kendisini bile amorti edemeden Çin piyasaya girdi. Daha pekçok teksil firması mühendis çalıştırmanın fuzuli olduğunu düşünürken, Çin mühendisleri sayesinde bugünlere geldi. Yapılan yatırımların ne kadar yanlış olduğu maalesef kriz vurduktan sonra anlaşılabildi. O yüzden ilk batan tekstilcilerin tamamına yakını iplik sektöründekiler oldu. Bu kadar yatırım markalaşmaya yapılsaydı, doğru ürünlere yapılsaydı bugün pekçok firma hala ayakta olabilirdi. Ama artık çok geç...
Bunlar da benim fikirlerim, tabi daha pek çok neden olabilir ama ben böyle düşünüyorum.
Saygılarımla,
Erhan Ergüneş
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oddy
Öğrenci
Popülarite: +1/-0
|
 |
« Yanıtla #5 : Ocak 15, 2009, 09:48:02 ÖÖ » |
|
ben tekstil mühendisliği değilde genel mühendislik için konuşmak istiyorum. o bölüm iyidir o bölüm kötüdür diye bir şey düşünmüyorum. ama şunu cok iyi biliyorum. mühendislerin %95 i kendi işlerini yapmıyorlar.. hatta kendi meslekleriniz yaptıklarını zannediyorlar. veyahut öyle görmek istiyorlar. (kral çıplak misali)..
bana bir mühendis söyleyin ki şu an yaptıgı işi mühendislik okumadan yapamasın. yani bir mühendis yaptıgı işi mühendislik okumadan da yapabilir. ben endüstri mühendisiyim ve o kadar cok çeşitli mühendis arkadasım var hep sorgudum soruda anı cevabı alıyorum. örneğin;
ben: mehmet naber mehmet: iyidir senden ben: ne iş yapıyorsun mehmet: x firmasında y mühendisiyim ben: sana bir soru mehmet: sor abi ben: ilk öss ye girdiğin anı düşün. lise bilgilerinle şu an ki yaptıgın işi yapabilir misin? mehmet: hımmmm ama benim yaptıgım iş lise mezunu yapamazki ben: sen normal bir lise mezunu değil öss de yüksek puan almış zeki biri olarak sana soruyorum. mehmet: aslında haklısın yaparım galiba hatta üniversite okumak yerine bir iki ay bu fabrikada takılmak yeter. ben: kesin cevap istiyorum yapar mısın yapamaz mısın? mehmet: evet yaparım abi o kadar bilgi bilmeye gerek yok. zaten cogunu fabrikada ögreniyorum. ben: sana 2. soru mehmet: sor abi ben: üniversite hayatında yaklsşık 130 kredi ders aldın . bu derleri düşünerek söyle bunların kaç kredisini iş hayatında uyguluyorsun. mehmet: valla ne yalan söyleyeyim 10 kredi bile uygulamıyorum.
işte arakdaslar olayın bir misali budur. ve o kadar cok mühendis arkadasım var her mühendislik dalından.. ama yaptıgı işlere bakıyorum alakası yok.. yine örnek vermek gerekirse..
makine mühendisi : grafikerlik, tercümanlık, malzeme takibi, makine satışı. bilgisayar mühendisi: işletmenin bilgisayarlarını yerleştirip kurma, veri girişi, web tasarımı teksitl mühendisi: boya satışı, müşterilerle pazarlık,modacılık inşaat mühendisi: abi bize 2 ton kum lazım, elektronik mühendisi: elektirk malzeme satışı, çevre mühendisi: atık toplama işi, tercümanlık, ilaç mümessilliği endustri mühendisi: malzeme takibi, tercümanlık, sekreterlik, muhasebecilik, kamyon sayımı(lojistik)
bakıldıgı zaman işletmeler işe alırken bu işlere farklı isimlerde alım yapıyor. satış mühendisi, planlama mühendisi, proses mühendisi, satın alma muhendisi gibi.
bir de Ar-Ge olayı var.. bazıları diyorki gerçek mühendisliği arge yapıyor.. alakası yok. Ar- Ge demek araştırma geliştime. ama yapılan De-Ya deneme yanılma. şöyle deneyelim olmazsa böyle deneyelim... işte mühendislik var mı yok mu gerçek sorun burda.
vay be Erhan nerden nereye. o hazırlık sınıfında berberken. carel,tonguç falan 2000 li yıllar.. biri bize silah dogrultup bölümü bıraktırsaydı ve tıp okumaya yönlendirseydi hiç böyle birşey olmayacaktı...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
okanozturk
Okan ÖZTÜRK
Site Yöneticisi
Prof. Dr.

Popülarite: +20/-1
|
 |
« Yanıtla #6 : Ocak 15, 2009, 11:20:28 ÖÖ » |
|
 Güzel bi yaklaşım şuna katılıyorum AR -GE anlayışı bizim ülkede Deneme Yanılma dan başka bişey değil.
|
|
|
|
|
|
Linklerin Görülmesine izin Verilmiyor Linki Görebilmek Için Üye Ol veya Giris YapLinklerin Görülmesine izin Verilmiyor Linki Görebilmek Için Üye Ol veya Giris Yap
|
|
|
ERGÜNES
Bölüm Görevlisi
Öğrenci
|
 |
« Yanıtla #7 : Ocak 16, 2009, 05:38:48 ÖS » |
|
Oddy slm! Ya biz beraber hazırlık mı okuduk, ismin neydi senin? Valla çok sevindim okulumdan birini gördüğüme:)
Bu arada yazını beğendim, tamamına katılıyorum yazdıklarının! Ne yazık ki son yıllarda mühendislik merchandising oldu! Yani teknik lise okusaydık da şimdi yapılan mühendisliği rahat yapardık!
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Ocak 16, 2009, 05:40:29 ÖS Gönderen: ERGÜNES »
|
|
|
|
|
|